Élelmiszer-előállítás
Az autonóm élelmiszer-előállítás a növekvő igény kielégítésének egyik kulcsfontosságú része. Az erre betanított robotok például besegíthetnek a tisztításba, a csomagolásba és akár kategorizálhatnak is. Ezek a gépek pedig pontosabbak, mint az emberi munkaerő, még kávészünetre sincs szükségük... Ezenkívül egyes élelmiszereket a csomagolás előtt robotok is feldolgozhatnak: például a gyümölcsök és a zöldségek esetében sokkal gyorsabban és pontosabban szeletelhetnek.
A szalagról lekerülve a gépek összeállíthatják a félkész ételek, például a fagyasztottak összetevőit, ezeket pedig képesek a tároláshoz és a szállításhoz előkészíteni. Segítséget nyújthatnak az árunyilvántartásban is, a raktárakban lévők pedig akár rendeléseket is összekészíthetnek.
Főzés
A főzés is forradalmasítható a segítségükkel. Némely étterem ki is használja a lehetőséget, és robotokat alkalmaz az ételek elkészítéséhez, azon belül a szeleteléshez, a sütéshez, de még a díszes tálaláshoz is.
A videóban látható robot például nem csupán főzni tud, de képes a főzőlapot saját magától beindítani, maga után eltakarítani, sőt jelzi, ha valamelyik alapanyagból már kevés van. Bár ez a technológia még gyerekcipőben jár, a robotfőzők iránti kereslet egyre nő.
Élelmiszer-kiszállítás
Az emberek évről évre egyre gyakrabban rendelnek kész élelmiszereket, így kézenfekvő, hogy ez is egy újabb automatizációs pont lehet. Különböző vállalatok már próbálkoznak drónokkal, az Amazon például jelenleg az Egyesült Államokban két helyen, a texasi College Stationben és a kaliforniai Lockefordban drónokkal is szállít, igaz, nem élelmiszert.
Bár a videó korábban készült, jól látható, mekkorák ezek a szerkezetek, és ugyan automatizáltak, egyelőre több emberi szem is figyeli ezeket.
Adminisztráció
Az ellátási lánc irányítása az élelmiszeripari szabványokra vonatkozó új szabályok és a növekvő közzétételi követelmények miatt minden élelmiszeripari vállalkozás számára jelentős felelősséget jelent. A mesterséges intelligencia alkalmazása az élelmiszeriparban az alábbiak révén javíthatja az ellátási lánc működését:
- élelmiszer-szabványok felügyelete,
- termékvizsgálat,
- készletgazdálkodás pontos becslésekkel,
- a termékek nyomon követése a betakarítástól a forgalmazásig,
- annak biztosítása, hogy a személyzet betartja az alapvető higiéniai előírásokat.
Az élelmiszer-biztonsági előírások betartásának biztosítása érdekében elengedhetetlen az üzemek higiéniai beállításainak ellenőrzése, hasonlóan a konyhai környezethez. Ennek egyik hatékony módja az alkalmazottak megfigyelésére szolgáló kamerák használata arc- és tárgyfelismerő szoftverekkel párosítva.